...

Moeite met inslapen

Ben jij iemand die het gewend is om uren wakker te liggen voor je in slaap valt? Kan je het niet geloven als iemand aangeeft binnen 5 minuten te slapen?

Voor de één is het een feestje om naar bed te gaan en voor de ander is het een strijd.

Wist je dat er een aantal slaapgewoontes zijn die veel mensen doen, maar die juist niet helpen?

Een warme douche voor het slapen

Veel mensen denken dat ze van een warme douche voor het slapen ontspannen naar bed gaan. Het is zeker fijn voor de ontspanning van je spieren maar je lichaamstemperatuur gaat ook omhoog. En laat dat nou net niet fijn zijn voor het slapen gaan. Om in slaap te vallen moet je lichaamstemperatuur juist dalen.

Neem daarom maximaal 1,5 uur voordat je naar bed gaat een warme douche. Dit helpt je om te ontspannen maar heeft geen negatief effect meer op je lichaamstemperatuur als je gaat slapen.

Zware inspanning voor het slapen

Het klinkt logisch, even flink sporten waardoor je daarna als een blok in slaap valt. Maar het tegendeel is waar, dit heeft ook weer te maken met je lichaamstemperatuur. Door het sporten stijgt je lichaamstemperatuur waardoor je even de tijd moet nemen om af te koelen. Probeer daarom overdag te sporten, lukt dit niet houdt dan minimaal een uur tussen het sporten en je bedtijd.

Zo lang mogelijk in bed liggen

Ben je een slechte slaper en lig je daarom langer dan 10 uur in je bed zodat je elk uurtje die je kan pakken mee kan nemen? Dit werkt averechts, hoe langer je in bed ligt hoe meer uur je wakker ligt in je bed. Je gaat dan je bed associëren met wakker liggen waardoor je nog minder gaat slapen. Door meerdere korte slaapjes neemt je slaapdruk af waardoor de kwaliteit van je slaap ook minder wordt.

Maar wat dan wel?

Wandelen

Ja ja dat weten we nu wel… Maar doe je het ook echt? Het heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Door de beweging in de buitenlucht verlaag je je stress niveau en stimuleer je je biologische klok. Dit heeft beide een positief effect op je nachtrust. Begin bijvoorbeeld met elke dag 10 minuten en breid dit uit naar een half uurtje.

Afschakelen

Hoe ziet het uur voordat je naar bed gaat er bij jou uit? Schrijf dit eens op en kijk er eens naar. Wat valt je op? Kan je hier meer ontspanning creëren of meer vastigheid waardoor je jezelf voorbereid op een goede nachtrust. Denk hierbij aan lichten dimmen, een vast ritueel, boekje lezen, geen schermen, jezelf op tijd van de bank halen, niet met honger naar bed (eet dan nog iets lichts voor het slapen) etc.

Slaapkamer

Naast dat je je ontspannen voelt voor je gaat slapen is het ook van belang dat de slaapkamer rust uitstraalt. Hoeveel to do’s liggen er nog op je te wachten, die volle wasmand op je slaapkamer, dat boek dat je echt nog wilt lezen op je nachtkastje? Kijk eens kritisch naar je slaapkamer en kijk wat voor gevoel het je geeft. Wat kan je vandaag nog doen om dit te veranderen?

Natuurlijk weet ik als slaapcoach dat de bovenstaande dingen makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Het kost je weken om een nieuwe gewoonte aan te leren. Waar begin je en wat is het juiste voor jou? Ik begeleid je hier graag bij om jouw slaapproblemen te verminderen of zelfs te verhelpen!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.